PREKRIVAMO STREHO

ŽUPNIJSKE CERKVE SVETE TROJICE – 2. del

 

Spoštovani!

Zahvaljujemo se Vam za Vašo velikodušnost, ki ste jo izkazali pred dvema letoma pri obnovi strehe (glavne ladje in obeh stranskih kapel) župnijske cerkve Svete Trojice.

 

Drage Trojičanke, dragi Trojičani!

Pred vsemi nami je nov velik izziv. Na novo bi bilo nujno trebaprekriti streho na zvoniku in prezbiteriju, s katerih že odpada opeka, kar med drugim predstavlja tudi zelo resno in veliko nevarnost za mimoidoče. Ker je na strehi čedalje manj kritine, prihaja na veliko žalost tudi do zamakanja in nezaslišanega propadanja znamenitih in neprecenljivih fresk našega slikarja Franca Gornika, ki se je svojega dolgoletnega umetniškega snovanja lotil okrog leta 1900.

Trojiška cerkev je zaradi svoje hvalevredne zunanjosti, še bolj pa zaradi nadpovprečno bogate notranjosti, izreden primerek kulturne dediščine. Hkrati je ponos in tiho pribežališče vsakega izmed nas ter skupen dom vseh faranov naše čudovite haloške občine Podlehnik.

Nanjo smo lahko odkrito ponosni, zato vanjo radi povabimo tudi romarje in druge obiskovalce ter jim jo razkažemo. Naši predniki so za cerkev lepo skrbeli vse od leta 1654, ko je bil položen temeljni kamen. Po 364 letih je še vedno umeščena v krasno okolico in obdana z neštetimi čari neprecenljive haloške pokrajine. Vse to je odraz pridnih in marljivih rok ter odrekanja Haložanov.

Danes mi prevzemamo prijetno odgovornost, da jo ohranimo zase in za naše otroke, vnuke. Haloškemu človeku nikoli ni bilo lahko, a z dobro voljo, požrtvovalnostjo, s pesmijo na ustih in s srčno predanostjo je vedno zmogel vse.

Tudi sedaj bomo zmogli!

Z novo kritino bomo našo haloško lepotico zaščitili za približno100 let.

Celotna investicija znaša okrog 85.000 €. Patri iščemo različne rešitve, zato nam je že uspelo zbrati nekaj sredstev. Obračamo se tudi na Vas. Manjka nam še približno 30.000 €. Za skupno dobro naj bi vsako gospodinjstvo darovalo vsaj 50 € (kar pomeni 1 € na teden, ki bi se mu odrekli za našo skupno božjo hišo).

Kdor bi mogel darovati več kot 50 €, lahko postane boter in prejme:

 

- bronasto opeko za darovanih 200 €,

- srebrno opeko za darovanih 350 €,

- zlato opeko za darovanih 500 €,

- diamantno opeko za darovanih 1000 €.

 

V aprilu in maju se bodo na Vašem domu oglasili člani pastoralnega in gospodarskega sveta župnije.

Sredstva lahko nakažete tudi na TRR:

         SI56 0443 0000 3195 003 s pripisom »DAR«,

ali jih v več obrokih prinesete v župnijsko pisarno, kjer bo vsak dar skrbno in hvaležno zabeležen v knjigo darovalcev.

Zahvaljujemo se Vam za Vašo širokosrčnost, ki jo boste izkazali s svojim darom za prepotrebno obnovo strehe na naši cerkvi Svete Trojice v Halozah.

 

Blagoslovljene in doživete velikonočne praznike.

 

Samostanska skupnost Svete Trojice,

p. Benjamin, p. Andrej in p. Damjan

 

 

Aktualno

PREKRIVAMO STREHO
Dodano dne 30. Mar 2018
SVINČNIK ZANJ - POLETNI TABORI 2017
Dodano dne 14. Jul 2017
POLETNI TABORI 2017
Dodano dne 16. Jun 2017
KONCERT KLASIČNIH MELODIJ
Dodano dne 26. Maj 2017
IZGANJALEC HUDIČA - MARJAN VETERNIK
Dodano dne 15. Maj 2017