5 PRAVIL KOMUNICIRANJA, KI LAHKO REŠIJO ZAKON

On vpraša: »Kaj je za večerjo?« Ona sliši: »Ne morem verjeti, da nisi pripravila večerje.« Ona vpraša: »Kdaj prideš domov?« On sliši: »Kje se obiraš, spet te ni doma, ko te potrebujem.«Couple-not-communicating

Komunikacija je ena izmed najpomembnejših spretnosti v zakonu. Za srečen zakon je pomembno, da zakonca plujeta v isto smer, se medsebojno dopolnjujeta in si pomagata. Pa vendar v zakonu prihaja do prepirov in kdajpakdaj pravih bitk. A pravilo je kruto, a resnično – če izgubi eden, izgubita oba. Odnos je lahko lep le, če se v njem počutita dobro in sprejeto oba.

KOMUNIKACIJE V ZAKONU SE DA NAUČITI

Komunikacija torej igra eno ključnih veščin, ki omogoča, da zakonca dobro sodelujeta, si prihajata naproti, se podpirata, ali pa se preko nje oddaljujeta, zadajata udarce in se globoko ranita.

A ob tem ne pozabimo vesele novice - komunikacija je veščina, ki se je da priučiti. Nekaj osnovnih pravil nam omogoča, da v odnosu do sozakonca uberemo pravi način, ki spodbuja povezanost in ljubezen.

1. PRAVILO PRVEGA ODGOVORA: POTEK SPORA NI ODVISEN OD OSEBE, KI GA SPROŽI, AMPAK OD TISTEGA, KI ODGOVORI

»Saj je on začel,« nam pogosto odzvanja v glavi in mislimo, da je to dovolj dober razlog, da začnemo prepir. Morda imate prav. Pa vendar je začetek prepira vedno pogojen z dvojino, en sam se ne more kregati. Zato prepir vedno spodbudi tisti, ki odgovori – slaba volja žene ne pomeni, da bom slabe volje še jaz; ravno takrat moram biti namesto nje tisti, ki ob njenem »izbruhu« postavi stvari na pravo mesto.

Vsak zakonec je povabljen, da sprejme slab komentar, reakcijo ali jezo in ga preusmeri. Če se ravnamo po tem principu, vez med zakoncema raste in medsebojno čutita pomoč in razumevanje, ko imata slab dan ali slab trenutek.

2. PRAVILO DOTIKA: TEŽKO JE BITI JEZEN NA NEKOGA, KI SE VAS DOTIKA

To je težko izpeljati, ko se je prepir že začel. Primernejši čas za vpeljavo tega pravila je medtem, ko se pripravljata na pogovor, ko se usedeta in vesta, da bosta mogla rešiti določeno težavo, ki morda vodi v spor.

Sami najbolje veste, katere so te »šibke točke« v vajinem zakonu. Kaj so tisti sprožilci, ki vaju pogosto pripeljejo do spora. Takrat je zelo primerno, da se zakonca usedeta drug poleg drugega in se dotikata – bodisi je to držanje za roke, preplet nog … Opazila bosta, da ko se bo začel pogovor odvijati v nevarno smer, navadno drug drugega nevede izpustita; težko se je kregati z nekom, ki se vas nežno dotika. Ko to opazita, bosta morala pri sebi narediti odločitev – ali se bosta skregala ali pa bosta umirila pogovor in ostala povezana.

3. PRAVILO PRIMERNEGA ČASA: USPEH POGOVORA JE BOLJŠI, ČE SKRBNO IZBEREMO PRIMEREN ČAS

Skrbno izbran čas pogovora je velikega pomena.

Ko nas nekaj muči, je skušnjava, da bi to rešili hitro, velika. A zelo pomembno je, da se zavemo, da je skrbno izbran čas pogovora velikega pomena. Na primer: mož in žena se okoli 23.00 odpravljata spat, ko mož v postelji ženi nenadoma reče: »Kaj misliš, da naj storiva z Jakobom in njegovo šolo, res mu kaže slabo?« Vprašanje, ki je sicer na mestu in o katerem bi se žena neznansko rada pogovorila, a tri, štiri ure pred tem. Zdaj pa je pripravljena na spanje in ne na dolgo debato. Ne razčiščujmo, ko smo utrujeni ali napeti. Izbor časa je pomemben, saj zapelje pogovor v pravo ali pa napačno smer.

4. PRAVILO ZRCALA: RAZUMEVANJE SOZAKONCA SE LAHKO IZBOLJŠA SKOZI POGOVOR

Se vam kdaj zgodi, da sozakoncu nekaj poveste, pa on sliši popolnoma drugače, kot ste to mislili sami? To lahko pripelje v nerazumevanje in prepir. Zato je dober način, ko nismo točno prepričani, kaj misli naš sozakonec, da preprosto pogledamo v zrcalo - ko pove nekaj pomembnega, ponovimo za njim: »Če te prav razumem, si rekel, da …« ali: »Ali si mislil …« Potem s svojimi besedami obnovite, kaj ste slišali od zakonca, kako ste ga razumeli. Za tem nastopi najpomembnejši del – zakoncu pustite, da vas popravi, da pove, kaj je dejansko mislil, da razloži svoje besede.

 

Smisel zrcala ni, da ima nekdo prav in drugi narobe. Tudi ni, da bi se morali zagovarjati za svoja stališča. Smisel zrcala je, da sozakonca slišiš pravilno, tako kot on dejansko želi, ne pa preko svoje interpretacije.

5. PRAVILO MOLITVE: USPEH KOMUNIKACIJE JE BOLJ VERJETEN, ČE V NAJINO SREDO POVABIVA BOGA

To pravilo ni zapleteno, a zahteva posebno pozornost. Tako hitro živimo, da smo pozabili na učinke molitve. Ne glede na to, kakšna je tema vajinega pogovora, kolikšne so vajine težave, noben scenarij ne izključuje molitve. Prej ali slej v naši komunikaciji pride do prepira – ampak kot bi rekel R.A Torrey: Razlog, da mnogi izgubijo bitko, je, da čakajo, da se bitka začne. Razlog, da mnogi uspejo, pa je, da so bitko izbojevali na kolenih, davno predno se je začela.

Skupna molitev izboljša odnos. Ena večjih težav zakoncev, ki začnejo moliti skupaj, je nerodnost. Niso navajeni moliti skupaj in zato vse izpade neposrečeno in zoprno. Zato začnimo preprosto – pokrižajta drug drugega pred odhodom, pred spanjem se zahvalita drug za drugega, začnita dnevno moliti kratko molitev po obrazcih … Po nekaj tednih bosta opazila občutno razliko v vajini komunikaciji in v vajinem odnosu.

VIR: ISKRENI.NET

Povzeto po: familylife.com